Perubatan di Zaman Rasulullah: Mari Amalkan

oke la, all of you aware x tentang tv al-hijrah sekarang
serius Mr.B suke channel tu...
banyak info menarik
kalo x silap channel tu bawah seliaan JAKIM
anyway, Mr.B harap channel ni akan mendapat tempat di hati semue orang

channel ni bagi Mr.B berbentuk dakwah
napew Mr.B cakap bagus...sebab memang bagus
banyak ilmu and tazkirah dapat dengar.
yela,kalo nak ajak ke masjid masih susah agi
kiter bagi alternatif pelembut jiwa ni guna tv

nak dijadikan cerita
hari ahad hari tu tengok la satu segmen dalam channel ni
city sisters....vewy good channel
tentang usahawan wanita Islam gak la
so,terdengar la perkataan Hijama
bukan Hazama..tapi Hijama



translation nye = "sucking/wet-cupping"
translate agi bahasa Melayu = "bekam"
yup,bekam ni sebenarnye rawatan sunnah di zaman Rasulullah tau
bukannye rahsia turun temurun Melayu
maybe masuk ke Tanah Melayu masew perdagangan ngan orang Arab dulu
ntah la,kalo nak explain,kang jadi blog sejarah lak nanti

so,ape itu bekam korang nak tau??
korang enjoy dlu tengok gambar ni

tu la die,di mana main thing about bekam adalah menyedut darah keluar
darah kotor dan bertoksik keluar dari badan.

first of all,kawasan tempat untuk bekam akan di bersihkan
dengan antiseptik untuk elak kuman
lepas tu,cup tersebut akan diletak di badan dan di sedut udara dalam nya
membentuk vakum untuk beberapa ketika..bagi kebas tempat tu
setelah itu,beberapa luka kecil dibuat menggunakan pisau atau bahan tajam
dan sekali lagi bekas vakum diletak di bahagian tersebut
darah akan mengalir kuar dari tempat luka tersebut
warna darah dapat menggambarkan tahap kesihatan seseorang itu

di bawah ini antara tempat sunnah utk bekam tau
dan juga sunat berbekam pada tarikh 17,19 atau 21hb kalendar Islam


sekarang ni de gak wat gini...tapi agak geli gak la..euuu


dan jangan la korank bekam gaye gini lak.....



Share on Google Plus

About amirulhaizad

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 peminat :

lieynanilaz said...

takut nak cuba...

IZNIE MEI said...

scary !!
part lintah tu awwww rase nak muntah tetibe.
batal lak pose den ni kang.. ;0

Amirah Suhana said...

takot aaaaa.haha

si macho said...

skit kut =.="

Mr.B[e]ave[R] said...

@liey:biase la tu...awal2 je tu

@iznie: haha..mmg agak geli bab lintah tu..tu sbb amaran awal2

@amirah: haha..samew la kite..;p

@simacho: sket je macam kner gigit semut