Ustaz bagitau Saya.......Malam ke2

Sempena dengan bulan Ramadhan ni
of coz banyak aktiviti keagamaan yang ade di masjid kan
kiter ade bacaan al-Quran yang makin hebat dialunkan
solat 5 waktu yang bertambah ramai jemaah nya
solat sunat tarawikh berjemaah


dan tak lupe dengan tazkirah
so, Mr.B berkesempatan la dengar tazkirah
alhamdulillah
so,entry kali ni just nak share pe ilmu yang Mr.B dapat la dari tazkirah
semoga dapat kitew share sebagai ilmu

Malam ke 2 puase  tu,duduk la dengar tazkirah
kat Masjid Bandar Baru Sungai Buloh tu
Mr.B ekstrak isi penting je la ek...nak panjang2 Mr.B x brape ingat lak wording ustaz tu bagitau

tapi antara nye tentang amalan memakmurkan malam-malam ramadhan
ni kerana di bulan Ramadhan, waktu malam adalah yang terbaik di dalam mana2 bulan
siang terbaik adalah pada hari orang mengerjekan Haji

di ceritakan amalan Qiamulail, x ramai yang mampu lakukan
tido sebentar and bangun untuk beribadat...selalu konpem lajak punye
so,di ceritakan ibadah lain yang di angkat martabat nye seperti Qiamulail sepanjang Malam...
jeng2...tips nya adalah dengan solat sunat Tarawikh penuh sampai imam tamat solat malam tersebut

Mr.B bagi contoh:
if surau tu hanya buat tarawikh 8 and witir 3 rakaat, so,time sesudah habis witir tu,dapat la ganjaran qiamulail

bagi yang 20 rkt tarawikh n 3 witir tu, boleh juga dapat pahala qiamulail tu walau x cukup, tapi kner sertai imam tu dalam solat tu sehingga witir 3 rakaat bersama-sama imam dan makmum yang laen la...insyallah dapat pahala tersebut
Share on Google Plus

About amirulhaizad

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 peminat :

sara zainol said...

selamat menyambut ramadhan al-mubarak ye mr.B.. hope kamu dpt melalui lailatul qadar :)

Amirah Suhana said...

alhamdulillah :) tq for sharing ya mr.B :)

IeRa said...

:))

emy'n said...

selamat berpuasa :)